Een kniestoel, een stoel waar je met je knieën op zit… Hoe kan dát nou goed zijn voor je houding? In dit artikel lees je alles over het belang van een goede houding, hoe je goed moet zitten en waarom jij regelmatig van houding zou moeten wisselen en natuurlijk als kers op de taart, hoe een kniestoel je hierbij kan helpen. Ben je al een beetje benieuwd geworden? Lees snel verder!
Wat is het idee achter de kniestoel?
Wat is het idee achter de kniestoel?
Een kniestoel dwingt je een betere houding aan te nemen. Dat komt omdat je geen rugleuning hebt om lekker tegenaan te hangen. De vorm van de stoel zorgt ervoor dat je lichaam een natuurlijke, actieve zithouding aanneemt. Deze actieve werkhouding zorgt voor minder belasting van je rug, nek en schouders. Daarnaast train je met het zitten op een kniestoel de spieren in je rug en buik.
Meer weten over de kniestoel? Wat de voordelen zijn en hoe je er op moet zitten. Lees het artikel; Wat is een kniestoel?
Waarom heb ik een kniestoel nodig voor een goede houding?
Je vraagt je misschien af; Waarom heb ik een kniestoel nodig voor een goede houding? Er zijn genoeg goede bureaustoelen beschikbaar, en de mijne was ook zeker niet goedkoop! Maak je geen zorgen, je hoeft je dure ergonomische bureaustoel nog niet op Marktplaats of bij het grofvuil te zetten. Een kniestoel is geen volledige vervanging voor je bureaustoel. Althans, dat kan wel, maar is zeker niet nodig!
Het grootste probleem met een reguliere stoel heeft niks met de vorm of functies van de stoel te maken. Wat wij belangrijk vinden is hoe je er mee om gaat.
Jouw zitgewoontes
Heb je er wel eens over nagedacht? Jouw zitgewoontes? Wat we hiermee bedoelen zijn de uren die jij op een dag zit en welke houding(en) jij aanneemt tijdens het zitten. De meeste mensen wiebelen heel wat uurtjes weg op hun bureaustoel. Wist je dat 20% van de volwassenen regelmatig last heeft van rugklachten? Dat is voor ons genoeg reden om jouw zitgewoontes even onder de loep te nemen!
Hoeveel uur zit jij?
Veel zitten brengt een heel scala aan mogelijke klachten met zich mee. Gemiddeld zitten we in Nederland al meer dan 8 uur per dag, en dat terwijl 4 uur zitten of meer al voor een flinke verhoging zorgt in het risico op hart- en vaatziekten en pijnklachten in spieren en gewrichten. Tel de uren eens op die jij zit op een dag, op hoeveel uur kom je uit?
- ‘s ochtends aan de ontbijttafel;
- In de auto of het OV onderweg naar werk;
- Tijdens je werkdag;
- Onderweg naar huis;
- ‘s avonds aan de eettafel;
- ‘s avonds wanneer je televisie kijkt of een boek leest.
Hoe zit jij op je bureaustoel?
Naast de uren die je zit, heeft de manier waarop je zit ook invloed op de ontwikkeling van mogelijke klachten. Hoe zit je dan ‘goed’ op een bureaustoel? Zorg dat je rugleuning tegen je rug aan zit, je voeten aan de vloer zitten, je rug een kleine holling maakt en beide voeten aan de vloer blijven.
Klinkt makkelijk, maar in de praktijk ben je geneigd al snel een andere houding aan te nemen. Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt en het grootste gedeelte van je werkdag gewoon zit!
Bekijk nu ook onze beste tips voor een betere houding.
Waarom jij beter zit op een kniestoel
Er zijn verschillende voordelen te halen uit het gebruik van een kniestoel. Een kniestoel zorgt er ten eerste voor dat je minder op je bureaustoel zit en zorgt er ten tweede voor dat je beter op je bureaustoel zit.
Afwisseling
Afwisseling tijdens het zitten is niet alleen goed voor je spieren en gewrichten. Er zijn namelijk nog meer voordelen te behalen door regelmatig van houding te wisselen.
Meer leren over gevarieerd zitten? Lees waarom jij regelmatig van houding moet wisselen!
Verhoog je creativiteit
Uit onderzoek blijkt dat je wel 2,5 keer zo veel nieuwe ideeën creëert wanneer je gaat staan vanuit een zittende positie! Dat komt doordat je een andere positie aanneemt en dingen letterlijk vanuit een andere hoek gaat zien. Het klinkt misschien een beetje gek maar het werkt echt!
Ook het ‘opnieuw’ aannemen van een goede werkhouding zorgt ervoor dat je met een frisse blik naar je werk kunt kijken. Het afwisselen van je bureaustoel met een kniestoel of zitbal zorgt ervoor dat je actief achter je laptop of computer zit en je productiviteit en creativiteit een boost krijgen.
Voel je energieker
Lekker achterover leunen, een aantal keer extra strekken en wat vaker naar het koffiezetautomaat lopen. We kennen het allemaal wel, rond een uur of 4 wordt het een stuk moeilijker om geconcentreerd en energiek aan ons werk te blijven. Vaak is het letterlijk dat laatste uurtje uitzitten. Door even staand te werken of je bureaustoel af te wisselen voor een kniestoel zorg je ervoor dat je weer even een verplichte, actieve houding aanneemt.
Deze actieve houding is ook nog eens goed voor je bloedsomloop en toevoer van zuurstof. Doordat je hersenen meer zuurstof krijgen blijf je geconcentreerd.
Verbrand meer calorieën
Door regelmatig van houding te wisselen verbrand je meer calorieën. Afwisselend zitten zorgt ervoor dat je hart ongeveer 10x zoveel bloed door je lichaam pompt, dit zorgt voor een snellere verbranding en meer zuurstof, dus meer focus!
Beter zitten door een kniestoel
Je hebt al termen voorbij zien komen als ‘actieve houding’ en ‘betere houding’. Maar hoe zorgt de kniestoel dan echt voor deze actieve houding? In onderstaande afbeelding is te zien hoe je lichaam een natuurlijke houding aanneemt tijdens het zitten op een kniestoel.
Bij een kniestoel zijn je benen meer naar beneden gericht waardoor je niks afknelt en je een open werkhouding hebt voor betere bloedsomloop. Daarnaast maak je een holle rug waardoor je een open borstkas hebt die meer zuurstof doorlaat. Dit past bij de natuurlijke vorm die je lichaam aanneemt.
Wil je weten hoe je op een kniestoel moet zitten, of wil je nog meer info over kniestoelen? Bekijk het artikel! Wat is een kniestoel?
Wat is het verschil tussen de kniestoel en zitbal?
Maar wat is nou het grote verschil tussen de kniestoel en de zitbal. Door het zitten op een kniestoel creëer je een open houding. Je zit actief en je benen zijn meer naar beneden gericht dan als je op een bureaustoel zit. Dit zorgt ervoor dat rondom je heup minder wordt afgekneld. Naast dat je een open houding krijgt heeft het wiebel effect ook nog een positief effect. Je zit namelijk nooit helemaal stil. Je bent non stop minimale bewegingen aan het maken van voor naar achteren.
Als we kijken naar de zitbal in vergelijking met de kniestoel dan zie je één duidelijke overeenkomst. Ze zorgen beide dat je in beweging blijft. Toch is het een andere manier van zitten. Op een zitbal is het wel de bedoeling dat je benen in een hoek van 90 graden staan met beide voeten op de grond. Daarnaast ben je nog flexibeler in je bewegingsruimte. Je kan van voor naar achter en van links naar rechts. Je kan in feite nog minder stil zitten en je bent in je buik en heupspieren non stop bezig met het corrigeren van je lichaam. Het zijn minimale bewegingen maar dit heeft op het lange termijn een positief effect op je houding en op het tegengaan van eventuele stijfheid en last tijdens langdurig zitten.
Meer weten over de zitbal? Lees Wat is een zitbal?
Een kniestoel kopen bij Ella Health
Ben jij op zoek naar een kniestoel om een betere houding aan te nemen? Ella Health is sinds 2018 bezig met de ontwikkeling van duurzame producten voor een beter fysiek welzijn. Door onze continue productontwikkeling bieden we onze klanten zit- en lig gemak voor een scherpe prijs. Daarnaast is het zitje van onze kniestoelen gemaakt van hoogwaardig linnen!